Stichting Dohantu

Bart Bouwman: van uitwisseling naar eigen opleiding

Met de minor International Sustainable Development gaan jaarlijks een aantal studenten richting Gambia. Dohantu ondersteund de studenten tijdens de voorbereiding en het verblijf. Bart Bouwman is één van onze alumni studenten die vanaf september 2014 vier maanden in Gambia verbleef. Hij ging richting Gambia als fysiotherapie student om een fysiotherapie project te ontwikkelen. Tevens volgde hij het Honneurs programma Innovation and Business Creation. Dit is gericht op het ondernemen. De beschikbare kennis voor vertrek was dat fysiotherapie niet toegevoegd is aan de Gambiaanse gezondheidszorg. Samen met een mede student Lasse Wiggemans hebben zij onderzoeken en ervaringen opgedaan.

Tijdens deze vier maanden hebben Lasse en Bart o.a. fysiotherapie lessen verzorgd voor dertig Gambiaanse studenten van de Gaye Njorro Skills Academy. Tijdens de fysiotherapie lessen zijn de KNGF-richtlijnen aangehouden. Uit de lessen en de afgenomen theorie en praktijkexamens hebben tien van de dertig studenten zich bewezen. Deze tien studenten zullen in Gambia worden opgeleid tot fysiotherapeuten.

Tevens hebben Lasse en Bart veel werkervaring op gedaan in de Gambiaanse gezondheidszorg bij: Brikama Major Heatlhcenter (overheidsziekenhuis), Afrimed (priveziekenhuis), Second Home (zorginstelling) en Tanka Tanka (psychiatrisch ziekenhuis). Hieruit is gebleken dat vele patiënten een indicatie voor fysiotherapie hebben. Uit hun onderzoek is een duidelijk beeld gevormd hoe fysiotherapie te implementeren is in Gambia.

Bart heeft dit project voortgezet als zijnde zijn afstudeerproject. Hiervoor is hij vijf weken terug gegaan naar Gambia. Alle randvoorwaarden zijn nu geregeld om een hoog kwalitatieve fysiotherapie opleiding te kunnen starten. Op dit moment wordt er een blended Engelstalige fysiotherapie opleiding ontwikkeld. Het doel is om in september 2017 de fysiotherapie opleiding te starten met de tien Gambiaanse studenten. Zijn afstuderen is nu afgerond, maar zijn ambitie blijft. Zijn ambitie is om duurzame ontwikkelingsprojecten te starten, die over te dragen zijn aan de lokale bevolking in ontwikkelingslanden.

Sinds maart 2016 heeft Bart de stichting We Are Moving Mountains opgericht. We Are Moving Mountains wil kansen en toekomstperspectief creëren voor de lokale bevolkingen in ontwikkelingslanden. Daarom worden er duurzame ontwikkelingsprojecten gestart, die de lokale bevolking later met geringe ondersteuning zelf kan voortzetten. Het fysiotherapie project is hier een voorbeeld van. Daarnaast worden er op dit moment meerdere projecten gestart vanuit de stichting. Binnenkort kunt u We Are Moving Mountains volgen en steunen op www.wammfoundation.com. Op dit moment wordt de website geoptimaliseerd. Rond juli/augustus 2016 zal de website openbaar worden gemaakt.

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links