Stichting Dohantu

Nederlanders in Gambia en Gambianen in Nederland

Gedurende het jaar gaan veel Nederlanders naar Gambia. Veelal is dit voor vakantie, maar soms ook om vrijwilligerswerk te doen. Hieronder de verhalen van vrijwilligers die naar Gambia gegaan zijn. Je leest verhalen docenten (in opleiding) fysiotherapeuten en andere professionals. Wat leren zij Gambia en wat leren Gambianen hen?

kind

Jos Hummelen #10: Laatste?

De balans wordt opgemaakt. Het is langzaamaan tijd om te vertrekken. Wat zijn de beelden die Jos zijn bijgebleven van zijn bezoek aan Gambia. Inmiddels zijn we 10 blogs, dus grofweg 10 weken verder. Hoe kijkt hij terug op deze tijd? Dit alles lees je hier. kind

Jos Hummelen #9: De overheid moet het oplossen!

Een blog over scholing, Jan, president Barrow en in gesprek met honorair consul Henriette Sonko. Lees alles hier terug.


Anna's Ziekenhuis

Jos Hummelen #8: Als ik ziek word, kan ik hier beter worden

Jos verblijft enige tijd in Gambia en zal ons vanuit daar berichten over zijn ervaringen. Zijn achtste (ja zover zijn wel al) blog is een interview met Annemieke 'Anna' de Koning. Deze tubab runt een ziekenhuis in Gambia en vertelt over haar parel. Het interview is hier terug te lezen.

Rokende Gambiaan

Jos Hummelen #7: Hardcore Gambia

Er zijn veel verschillen aan te wijzen tussen Nederland en Gambia. Sommigen zijn overduidelijk, andere merk je pas wanneer je je onderdompelt in de Gambiaanse cultuur. Zo ook het verschil tussen sporten en uitgaan, die ervaring voel je pas als je in Gambia woont. Hierover schrijft Jos in zijn zevende blog.


Boten op het strand

Jos Hummelen #6: Duo Penotti, twee kleuren in een potti

Je ontsnapt er er niet aan, het zien van bumpsters met hun recente belegen trofee. Dit leidt tot een interessant gesprek met Mussa, de verkoper op de hoek. De conclusie van dit gesprek is nog veel interessanter. Lees het hier terug.


Jos

Jos Hummelen #5: Mijnheer de president

Mamadi, een begeleider van Nederlandse stagiairs op Gambia College en een trouwe 'werknemer' van Dohantu, heeft Jos onder zijn hoede genomen. De auto van Mamadi is bijzonder, erg Gambiaans en daarom voldoet hij aan andere APK-eisen dan Nederlandse auto's. Jos heeft inmiddels ook ervaring in het rijden in dit Groene Gevaar en schrijft hierover. Net als over zijn 'ontmoeting' met president Adama Barrow. Hier lees je het hele verhaal terug.


Jos

Jos Hummelen #4: Islam in Gambia

Jos schrijft in zijn vierde blog over de Islam in Gambia. Dan vooral over de bijzondere hybride vorm van geloven die Gambianen aanhangen. Een eye-opener voor veel Nederlanders op bezoek in Gambia is de manier waarop geloof een belangrijke en niet-rigide rol speelt in het leven.


Jos

Jos Hummelen #3: Buitenlandse hulp doodt ontwikkeling

Jos, als geograaf, heeft verschillende vakken gevolgd (in Nederland) over ontwikkelingswerk, wat werkt en wat niet. Hierop reflecteert hij in dit blog. Wat zou een antwoord zijn en wat niet? Lees en kom achter de visie van Jos.


Jos

Jos Hummelen #2: Ga met de wind

Jos vertelt hier over wat hij wil doen in Gambia, lesgeven en de wijsheden van Maria Montessori doorgeven. Ook vertelt hij over zijn eerste ervaringen voor de klas, een basisschool. Niet bepaald waarvoor hij is opgeleid. Hij krijgt de opdracht de muziekles te geven. Lees zijn ervaringen hier terug.Jos

Jos Hummelen #1: Geen haast, forceer niks en alles is winst

Jos Hummelen zal de komende tijd vanuit Gambia boeiende inzichten delen. Hij is daar om zijn steentje bij te dragen aan wederkerige ontwikkeling in Gambia. Dit eerste blog is een eerste reflectie op deze reis.

Bart Bouwman: van uitwisseling naar eigen opleiding

Met de minor International Sustainable Development gaan jaarlijks een aantal studenten richting Gambia. Dohantu ondersteund de studenten tijdens de voorbereiding en het verblijf. Bart Bouwman is één van onze alumni studenten die vanaf september 2014 vier maanden in Gambia verbleef. Hij ging richting Gambia als fysiotherapie student om een fysiotherapie project te ontwikkelen. Tevens volgde hij het Honneurs programma Innovation and Business Creation. Dit is gericht op het ondernemen. De beschikbare kennis voor vertrek was dat fysiotherapie niet toegevoegd is aan de Gambiaanse gezondheidszorg. Samen met een mede student Lasse Wiggemans hebben zij onderzoeken en ervaringen opgedaan. Hier vertellen zij meer over hun ervaring.

Petra: tekenen in Gambia

PetraPetra is docent tekenen en handvaardigheid en heeft in Gambia ervaring opgedaan met het geven van creatieve vakken. Ze leert werken met minder materiaal, met leerlingen die niet gewend zijn dat een docent zich verplaatst in de ruimte en met het enthousiasme van haar Gambiaanse docenten. Haar blog kun je hier lezen.

Marilou in Gambia

In Nederland geef ik les op het Alberdingk Thijm College in Hilversum, sfeervol en ICT-rijk zijn woorden die goed bij deze school passen. In februari 2015 ben ik naar Gambia gegaan om les te geven op een middelbare school en te observeren op een lerarenopleiding van Gambia College. Een wereld van verschil. Tijdens mijn observatie was ik van plan om achterin de klas te gaan zitten, hoe deze ervaring vervolgens liep, lees je hier.

© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links