Stichting Dohantu


Marilou in Gambia

In Nederland geef ik les op het Alberdingk Thijm College in Hilversum, sfeervol en ICT-rijk zijn woorden die goed bij deze school passen. In februari 2015 ben ik naar Gambia gegaan om les te geven op een middelbare school en te observeren op een lerarenopleiding van Gambia College. Een wereld van verschil. Tijdens mijn observatie was ik van plan om achterin de klas te gaan zitten. Toen ik aankwam stonden er in het lokaal vier tafels en stoelen die al bezet waren. Er is een tekort en tafels en stoelen, hierdoor is het de bedoeling dat je zelf ergens anders in het gebouw een stoel en tafel moet zoeken. Je ziet voordat de lessen beginnen overal studenten met tafels en stoelen rondlopen.

Wat mij voornamelijk opviel aan de manier van lesgeven was dat de positieve feedback ontbrak. Als een leerling iets goeds zei werd hier verder geen aandacht aan besteed. Opmerkingen als; "Weet je dat niet eens?" "Dat is wel erg dom." "Ben je niet naar de basisschool en de middelbare school geweest??" werden door de klas normaal gevonden. De studenten in de klas volgen de lerarenopleiding. De didactiek die zij nu krijgen aangeboden zou ik graag zien veranderen. Meer interactie, meer positieve feedback, samenwerkingsopdrachten, ga zo maar door. De die wij in Nederland aan onze leerlingen bieden en als normaal ervaren, worden hier nog niet geboden. Vaak kunnen deze ook niet geboden worden. Op de scholen waren namelijk geen laptops, ook niet voor de docenten. Op het college was vroeger een computerlokaal, maar alle computers waren of kapot of verdwenen. Nu er opnieuw geínvesteerd in twee beveiligde computerlokalen waar in totaal 40 geschonken computers staan voor 7000 studenten. De docenten hebben nu de beschikking over laptops die door Windesheim zijn afgeschreven en gedoneerd. Studenten krijgen daar basale ICT vaardigheden aangeleerd.

Ik moest hier dus 'ouderwets' lesgeven zonder het gebruik van ICT. Het interculturele leren was een prachtige ervaring. Ik heb zoveel kunnen leren van de leerlingen en docenten daar. Eigenlijk kan ik nog steeds geen woorden geven aan wat ik allemaal geleerd en gezien heb. Blij zijn met wat je wel hebt, in plaats van je zorgen maken over wat je niet hebt. Het is een ervaring die ik iedereen gun!

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links