Stichting Dohantu


Namkje: een vaste donateur in Gambia (2015)

Ruim een week heb ik mogen genieten van Gambia. Het land waar mijn zus nu al 4 jaar werkzaam is in en voor het onderwijs. Ik ben diep onder de indruk van wat ik heb gezien en meegemaakt. Ik begrijp mijn zus goed wanneer ze zegt dat het lastig onder woorden te brengen is wat zij daar allemaal doet. Je moet het ruiken, proeven, ervaren en beleven! Dit land doet wat met je. Een ontwikkelingsland waar nog heel wat in geïnvesteerd zal moeten worden, maar waar ze stap voor stap vooruitgang boeken. Soms twee stappen voorwaarts en weer een stap terug. Rome is ook niet in één dag gebouwd en wij hebben onze welvaart ook niet zonder slag of stoot gekregen. Niets is vanzelfsprekend en dat zie je in Gambia. Mensen werken hard om wat te bereiken en scholing is daarom van groot belang!

NamkjeSamen met Metsje heb ik een aantal scholen bezocht, waarvan er twee in het oosten van Gambia. Je ziet de vooruitgang, het palmdak van de ene school is inmiddels vervangen door een golfplaten dak er is een nieuwe waterpomp geplaatst en zelfs een nieuw gebouw met twee klaslokalen. Op de andere school is een moestuin aangelegd, zelfs een kweekvijver voor vis in een container en een boomgaard met bananen, papaya┬┤s en mangobomen. De opbrengst is bestemd voor de kinderen. De school doet mee aan het World Food Program.

Het is een land vol diversiteit en de veerkracht van de mensen om vooruit te willen ondanks tegenslagen, is iets wat mij geweldig heeft aangesproken. With a little bit of help we can make the world a better place for every one!

Tijdens mijn bezoek heb ik, naast het bezoeken van verschillende projecten ook kennis gemaakt met Hulay, een goede bekende van Metsje en van de rest van mijn familie. Hulay is vorig jaar in Nederland op bezoek geweest en ze vertelde me dat ze zo heerlijk had gegeten bij mijn moeder. Ze nodigde ons uit om bij haar te komen eten. Dit was mijn eerste ervaring om, weliswaar met een lepel, uit één schaal te eten. Het smaakte heerlijk! Wat heb ik een gastvrije mensen mogen ontmoeten!

In Gambia heb ik ook het Abukopark en het ecopark in Pirang bezocht. Het weer terugbrengen van de oorspronkelijke dieren en vogels staat hoog op de agenda. Door onkunde is er helaas al veel verloren gegaan. Ook hier is kennis van groot belang. Dit kan alleen wanneer er voor alle kinderen goed onderwijs gegeven kan worden. Dat is de grote uitdaging. Ik ben een hele ervaring rijker en ben heel blij dat ik dit land met zoveel krachtige mooie mensen heb kunnen bezoeken.

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links