Stichting Dohantu

Nieuwsbrief Zomer 2016

Voor de voorgaande nieuwsbrieven, klik op de link voor een pdf-variant: zomer2014, winter2014, zomer2015, winter2015, zomer2016, winter2016 en zomer2017. De nieuwsbrief van Nic naar aanleiding van zijn fietstocht is ook hier te vinden.

Beste vrienden van Dohantu,

Gambia Het afgelopen jaar hebben we weer heel wat kunnen realiseren met hulp van jullie bijdragen. Daarvoor hartelijk dank! Schoolgeld aan een flinke groep kinderen en de fietstocht van Nic van Spanje naar Gambia om studenten te sponseren voor het beroepsonderwijs zijn daar mooie voorbeelden van. In het jaarverslag op onze website kunnen jullie alle projecten van afgelopen jaar nalezen.
Dit jaar willen we aan de slag met het science onderwijs op Gambia College en een aantal scholen. We zullen werken aan het opzetten van science lokalen en uitwisselen van expertise op het gebied van science onderwijs. Daarnaast gaan we natuurlijk door met het sponseren van schoolgeld voor meisjes en jongens op de scholen in Gambia, uitwisseling van deskundigheid (bijvoorbeeld door stages in Gambia en deskundigheidsbezoeken naar Nederland) en overige projecten die ons bereiken. We hopen dat jullie ook dit jaar de verschillende projecten een warm hart zullen toedragen en hier een bijdrage aan willen leveren.

Hartelijke groet,
Het Dohantu team

Mamadi Speaking

Mamadi Afgelopen jaar was een zwaar jaar. Het is het jaar dat ik mijn moeder en mijn tweede broer verloor. In het blog dat kortgeleden online verscheen een uitgebreide versie van dit verslag. Het gaat over het culturele aspect van een naast familielid verliezen als oudste zoon van het gezin.
Als oudste zoon heb je, in Afrika, veel verantwoordelijkheden met betrekking tot het stichten van een familie, zorgdragen voor je ouders en de rest van je familie. Je moet zorgen voor de financiële kant van het leven van je nichtjes, neefjes, broers en zussen. Omdat zij op je bouwen. Zij zijn afhankelijk van jouw steun.
Dochters trouwen en vallen vervolgens onder de verantwoordelijkheid van het huishouden van hun man. Of ze blijven de verantwoordelijkheid van hun oudere broer. Voor de oudste zoon is cultureel bepaald dat zij zorg blijven dragen voor het gezin van hun vader. Zij worden de financiële pilaar van vaders erfenis. Ook als familieleden inmiddels oud genoeg zijn om op eigen benen te staan, wordt er gekeken naar de oudste zoon.
Twee jaar geleden verloor ik mijn vader. Dit was de wens van God, het is zwaar, maar je moet geloof en vertrouwen hebben. Afgelopen jaar verloor ik mijn moeder en mijn tweede broer. Dit was nog zwaarder. Maar ik moet geloof hebben in God en mezelf.

Mamadi

Leren door aandacht: stage in Gambia

Mijn naam is Geert Holwerda. Sinds december 2011 ben ik betrokken bij Gambia als landencoördinator in de minor International Sustainable Development op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze taak deel ik met Metsje Krol. De afgelopen jaren hebben via deze minor bijna honderd HBO-studenten kennisgemaakt met Gambia en hebben zij aan allerlei projecten gewerkt onder supervisie van medewerkers van het Gambia College in Brikama.
Deze “klus” is natuurlijk prachtig om te doen. Ik ben trots op de studenten die een grote stap in hun leven nemen. Ze leven vier maanden in een andere cultuur, waarbij ze, hoe goed voorbereid ook, vooraf niet echt weten waar ze aan beginnen. Dat is een spannende keuze, die zonder overdrijving, levens veranderend is. Omdat het om studenten gaat, staat leren voorop. En dat op een heel intensieve manier: studenten delen kennis uit hun opleiding met Gambianen en tegelijkertijd leren zij een andere cultuur kennen, leren zij zichzelf kennen, leren ze functioneren in een groep waarin zij 24/7 een rol hebben en leren ze omgaan met onverwachte situaties.
In februari 2018 vertrekken weer 10 studenten naar Gambia. Het grootste deel van hen gaat aan de slag in de ziekenhuizen van Brikama, Fajikunda en AfricMed. Daarnaast zullen studenten gaan werken bij TankaTanka in Brusubi en Abuko Upper Basic School. Studenten, maak er een onvergetelijke tijd van!

Nic en zijn fietstocht

Nic fietsen Inmiddels alweer ruim een week thuis in het koude maar o zo mooie besneeuwde Nederland. Wel een groot contrast, de temperatuur, meer dan 30 graden Celsius kouder maar vooral vanwege waar wij in Nederland en in Europa ons al dan niet druk om maken. Het is allemaal zo betrekkelijk als je uit een land komt waar armoede en survival aan de orde van de dag zijn. Ben nu 2,5 maand weggeweest, waarvan een maand in Gambia.
Er waren 3 redenen waarvoor ik ben gaan fietsen.
1. Ik vind het lange afstand fietsen in mijn eentje erg leuk. Heb dit eerder gedaan. In 2012 van Amsterdam naar Istanbul. En in 2016 van Amsterdam via Pamplona naar Santiago de Compostela.
2. Ik wilde een statement maken en door mijn fietsen mensen stimuleren geld te geven om jonge Gambianen naar school te laten gaan.
3. De studenten laten zien dat wanneer je iets wat moeilijk te bereiken is, je het toch kunt bereiken door je motivatie en doorzettingsvermogen.
Via een goede beroepsopleiding kun je een baan vinden of een eigen bedrijf beginnen.
Ik vertrok op 19 sept vanuit Pamplona, toen was er al 7800,- gedoneerd. Onderweg is er nog 700,- bijgekomen. Ook van onbekenden en hoteleigenaren. Dit met mijn inspanning maakt dat ik een doel gehaald heb en nu de leerlingen de kans laat ook een doel te halen.
Nic.

Master Chef Jabou: Wonjo Juice

Wonjo Juice Ingrediënten voor vier personen: hibiscusbladeren, water, suiker en zakje vanillesuiker. Naar smaak ook munt of ananassap

Maak de gedroogde hibiscubladeren goed schoon. Verwarm de bladeren in een ruime hoeveelheid water. Neem het blad uit voordat het aan de kook gaat. Voeg flink wat suiker en vanille suiker naar smaak toe. Als extra kun je verse munt of ananassap (van de ananas uit blik) toevoegen. Lekker koud serveren!

Afgeronde Projecten

Het Kai Munk College, Windesheim, Hofstad Mavo en Sweatshop Skatepark Den Haag hebben beamers, laptops, computers en smartboards verstuurd naar Gambia College. In de herfst is Gerrit Marskamp aan de slag gegaan om de materialen gebruiksklaar te maken. Gerrit leidt hierbij tegelijkertijd de docenten Musa en York op. Ze komen voor wat technische en praktische uitdagingen te staan: de plafonds die niet stevig genoeg zijn om een digiboard te dragen en er is een gebrek aan de juiste kabels.
Uiteindelijk weten ze 34 beamers en 19 smartboards gebruiksklaar te maken. Een instructie aan de ict’ers en geïnteresseerde leerkrachten volgt en het blijkt als snel dat vooral de technische vakken en craft en arts de smartboards goed weten in te zetten voor hun onderwijs. Mr. Yusupha merkt op dat hij nu ook niet meer in de “chalk dust” hoeft les te geven en dat wellicht de aanschaf van krijtjes kan worden beperkt. Ondanks de veelvuldige afwezigheid van stroom heeft Gerrit alles af kunnen werken, de rest is aan Gambia College. In maart hoopt hij te kunnen controleren waar het toe geleid heeft, maar men was na oplevering van het geheel razend enthousiast.
Gerrit, York en Musa hartelijk dank!

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2017 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links