Stichting Dohantu

Nieuwsbrief Voorjaar 2022

Beste vrienden van Dohantu,

Zoals u in onze laatste nieuwsbrief heeft kunnen lezen gaan er langzaamaan weer meer gevulde vluchten vanuit Nederland richting Gambia. Ook bij Dohantu zagen we mensen weer enthousiast hun koffers pakken om richting Gambia te trekken. Studenten vanuit Windesheim onder leiding van Dohantu-lid , Metsje Krol, vlogen richting West-Afrika om daar een internationale stage te volgen. Een team vanuit Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (zie foto) deed Gambia aan voor een Montessori training op Gambia College. En Dohantu-lid Kees Kat bezocht Gambia weer na een kleine tien jaar. We laten u graag zien wat deze mensen de afgelopen periode hebben gedaan.

Ook het contact met de mensen in Njawara houden we warm. Met ondersteuning van Dohantu is de Adie Haddy Panneh Foundation opgezet. Met deze stichting wil de familie Panneh het gedachtengoed van de eerste vrouwelijke burgermeester van Njawara, moeder Adie Haddy Panneh in de hele regio inzetten. Ze maken zich sterk voor scholing, gezondheidszorg en welzijn voor mensen in de hele regio. We werkten al nauw samen met de burgemeester van Njawara en zullen dit blijven voortzetten.

Naast al deze projecten gaan er met hulp van uw steun 45 leerlingen naar het basis en voortgezet onderwijs in Gambia. Misschien is dit onze manier om het ‘zorgen voor elkaar en liefdadigheid’ gedachtengoed vanuit de Ramadan vorm te geven. Meer daarover in de blog van Mamadi.

We wensen u veel leesplezier.
Het Dohantu team


Mamadi Speaking

Dag vrienden en familie,

MamadiGraag deel ik mijn ervaring over het vasten in Nederland tijdens de islamitische maand Ramadan met jullie. Dit jaar was de Ramadan van 2 april tm 2 mei.

Het was een uitdaging en soms erg lastig om vol te houden, maar het geloof en wetend dat dit de vierde zuil van de islam is maakte dat ik doorging. Moslims geloven dat de Ramadan oefent in zelfdiscipline, zelfcontrole en opoffering. Je voelt empathie met die mensen die het minder goed hebben. Het bevordert generositeit en (verplichte) liefdadigheid. Moslims geloven ook dat het vasten helpt voor compassie. Je ervaart namelijk hoe het is om een tijdje geen voedsel te kunnen eten. Daarom is de Ramadan belangrijk voor moslims. Met het vasten was je je zonden en slechte gewoontes weg, je reinigt je ziel.

Van jongs af aan beginnen de meeste kinderen al te oefenen met het vasten. Als je ouder bent maakt dat het makkelijker, maar zeker niet altijd.

Al die jaren was ik in Gambia tijdens de Ramadan. Dit jaar was ik tijdens de Ramadan voor het eerst in Nederland. De tijden in Nederland voor het vasten waren langer dan in Gambia. De eerste tien dagen vaste ik van vijf uur in de ochtend tot acht uur ’s avonds, de middelste tien dagen van vier uur ’s ochtends tot half negen ’s avonds en de laatste tien dagen van drie uur ’s ochtends tot negen uur in de avond. Wat een geluk dat ik was begonnen met werken van 11u tot 20u in de avond. Zo kon ik uitslapen. Ik bleef namelijk ’s nachts lang wakker zodat ik kon eten voordat ik naar bed ging. Het weer in Nederland maakte het echter makkelijker vergeleken met het weer in Gambia. Stel je de hitte van Gambia voor…dan wil je toch graag een glas water drinken!

De Ramadan werd afgesloten met het grote feest, Eid al-Fitr, op 2 mei. Ik heb een Turkse moskee bezocht om liefde en vreugde met elkaar te delen. Met familie en collega’s heb ik cadeaus gedeeld. Het gaat immers om voor elkaar te zorgen en met elkaar te delen. Eid was een dag om volop te genieten met je gehele hart. Het is een dag om dankbaar te zijn voor de zegen die we van Allah hebben gekregen.

Bedankt, Mamadi

Montessori in Gambia

Montessori in Gambia Van 16 – 30 April 2022 zijn wij met een drietal collega’s van verschillende deelscholen van de Amsterdamse Montessori scholengemeenschap (MSA) te gast geweest bij het Gambia College in Brikama. Het verzoek was om vanuit onze docentenrol het Gambia College (nog) meer bekend en vertrouwd te maken met de onderwijsmethodiek van Maria Montessori. Hiertoe was al eerder een aanzet gedaan in het voorafgaande jaar.

Voor een periode van twee weken was in samenspraak met Metsje en het Gambia College een programma opgezet, waarbij we met uiteenlopende doelgroepen zouden werken. Zowel startende- als ook (meer) ervaren leerkrachten (primair- en secundair onderwijs), studenten, (basis)-scholieren tot en met de kleuters aan toe. Het betrof een workshop- achtige aanpak, waarbij Montessori-didactiek werd toegelicht a.d.h.v. activerende werkvormen. Deelnemers deden actief mee, maar kregen ook vaak een observerende rol.

Jos Hummelen was al door een eerder project vertrouwd met het Gambia College, en verzorgde voor ons als ‘nieuwkomers’ de introductie met het College, de staf, en de docenten. We werkten in koppels van twee, waaraan vanuit het Gambia College een Gambiaanse collega werd toegevoegd. Als docenten van het MSA geven wij vanzelfsprekend les volgens de methodiek van Maria Montessori. Er is hier vanuit het Gambia College heel veel interesse naar omdat er een bewustwording is dat het onderwijs meer kindgericht moet worden. In de praktijk zal de klassengrootte in Gambia (tot 50 leerlingen aan toe) wellicht een beperking zijn om Montessoriaans les te geven, maar onmogelijk is het zeker niet. In onze observaties op de scholen zagen we vooral een strikt klassikale aanpak: De docent voor de klas, overwegend informatie zendend, en studenten die driftig aantekeningen maken. Montessori in Gambia

Er bleek veel interesse voor onze workshops (op èèn dag hadden we zelfs meer dan 300 aanwezigen bij een training!). Hendrieckje van Gent (docent NT2) zorgde overwegend voor de inhoudelijke toelichting van de Montessori-methodiek, waarbij het kind centraal staat (Hoofd, Hart, Handen), ruimte wordt geboden aan nieuwsgierigheid, -aan een onderzoekende houding, -aan het maken van keuzes,- in het leren te reflecteren, en aan de wereld binnen en buiten de school... Voor ons als kunstvakdocenten Hiske Hupperets (docent muziek), en Geert van den Berg (docent drama) was het van belang om het stimuleren van creativiteit te benadrukken. Onze lessen waren erop gericht om te laten ervaren dat je voor een Montessori-aanpak heus niet afhankelijk bent van de materialen die de Montessorischolen in Europa rijk zijn. Een voorbeeld hiervan waren de muziek- en dramalessen die we ontwikkelden met gevonden materiaal op het strand.

De gretigheid om meer lessen en voorbeelden uit de praktijk bleek overduidelijk. Er waren veel discussies waarbij kritisch werd gereflecteerd, en de haalbaarheid voor het Gambiaanse onderwijs werd getoetst. Ik ben verheugd dat de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam zich voor minimaal 5 jaar heeft verbonden aan het Gambia College. Zo kan vanuit een intensieve uitwisseling met elkaar worden onderzocht welk profijt de Montessori-aanpak kan hebben voor het onderwijs alhier.

Geert van den berg

Studenten naar Gambia op internationale stage

studenten in Gambia 2022Op dit moment zijn er zes studenten in Gambia vanuit Windesheim en Dohantu. De meeste zitten inmiddels ongeveer in hun laatste maand Gambia.

Iris - studeert Social Work en loopt stage bij project SOS village en op een Nederlandse school
Lindsay - studeert verpleegkunde en loopt stage bij psychiatrische instelling Tanka Tanka
Michelle - studeert verpleegkunde en loopt stage bij kliniek SOS
Mick - studeert verpleegkunde en loopt stage bij psychiatrische instelling Tanka Tanka
Julia - teachers college en loopt stage bij project SOS secondary school en Nederlandse school
Rachel - studeert Human Resource Management en loopt stage bij Gambia College en stichting Bouwen

De studenten hebben een bijzondere tijd in Gambia waarin ze veel leren over zichzelf, het land, de mensen en hun werk. Begin juli is iedereen terug en volgt hun ervaring op de Dohantu Instagram en Facebook, dus hou deze in de gaten!

Na 10 jaar weer terug in Gambia

bomenAls ik een kleine 10 jaar later weer land op Banjul International AirPort lijkt er niet veel verandert. De intense warmte, de bagagejongens die hun hulp aanbieden, de Afrikaanse geuren en de muziekgroep die ons een vrolijk welkom toezingt. Toen waren we er in de nadagen van de vorige president Jammeh en moest opvolger Barrow nog gekozen worden en zijn verkiezing opeisen.

Op het eerste gezicht lijkt er vooruitgang te zien. Veel grotere huizen zien er goed uit, er is behoorlijk wat bouwactiviteit zichtbaar in de toeristische gebieden. Ook het straatbeeld oogt fleurig en modieus. Als we een strandwandeling maken valt me de grote drukte van jonge Gambianen op. Oh ja….10 jaar geleden was het strand alleen voor witte toeristen beschikbaar en alleen Gambianen met een werkvergunning kregen toegang…

Maar na een paar dagen horen we ook de verhalen over hoe de (Corona)crisis heeft huisgehouden in de toeristensector. We zien met eigen ogen de dichtgetimmerde restaurants aan de randen van de toeristenstrip Senegambia. En via studenten op Gambia College horen we over de armoede en hun bezuinigingen op een gezonde maaltijd.

Achter ‘The smiling coast’ gaat nog een andere werkelijkheid schuil.
Kees Kat

Stichting Bouwen

Elke nieuwsbrief belichten we één van de andere stichtingen die actief zijn in Gambia. Deze keer Stichting Bouwen. Stichting Bouwen is sinds 2002 actief in Ghana, Malawi én Gambia. In Gambia runnen Maarten en Paula Wassenberg de Stichting. Stichting Bouwen realiseert bouwprojecten, met name scholen, klinieken en drinkwatervoorzieningen. De Stichting werkt hiermee altijd samen met de lokale bevolking qua plannen en uitvoeren. Ook werken zij vaak samen met stichtingen die een project initiëren de financiering regelen. Door te bouwen wil de Stichting bijdragen aan een meer gelijke verdeling van welvaart wereldwijd. Ook wij als Dohantu werken af en toe samen met Stichting Bouwen. Stichting Bouwen.

© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links