Stichting Dohantu

Nieuwsbrief Lente 2021

De voorgaande nieuwsbrieven kun je onderaan de pagina vinden.

Beste vrienden van Dohantu,

Gambia Ruim een jaar geleden was daar een ziekte onder de naam Covid-19. Dit heeft grote gevolgen voor heel de wereld, maar zeker ook voor onze projecten. Hoewel er nog veel onduidelijk is, lijken sommige Afrikaanse landen gespaard te blijven van ernstige infectiegolven zoals deze westerse landen treffen. Desalniettemin voelen ook zij de consequenties van Corona.

In deze nieuwsbrief aandacht schrijft Mamadi onder andere over de invloed van de maatregelen op Gambia, werkgelegenheid en de jeugd. Jos Hummelen heeft ruim twee maanden in Gambia verbleven en schrijft over zijn ervaringen. Daarnaast schrijft Metsje over haar online les op het Gambia College en vind je informatie over een interessant project, Gamsolar.

Wat dit jaar ons zal brengen is nog niet te overzien. Hopelijk zal de economische schade snel herstellen en kunnen we verder op het pad van wederkerig leren. Tegelijkertijd zei Virginia Woolf al: “One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well”

Hartelijke groet,
Het Dohantu team

Mamadi Speaking

Mamadi
Gambia, zoals elk ander land, is aan het worstelen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. De regering heeft een lockdown ingesteld. Essentiële winkels mogen open zijn tot 14:00. Ook heeft president Adama Barrow zijn recht gebruikt om twee maal de noodsituatie uit te roepen. Dit kon voor in totaal 42 dagen. Het was in deze periode verboden om zonder gezichtsmasker buiten te lopen. Boete was 1.000 Delasi. Daarnaast was er een avondklok vanaf 22:00. Was je buiten ná dit tijdstip, kreeg je een boete van 5.000 Delasi. Door deze avondklok was het onmogelijk om agressief te worden of protesten te houden. Jongeren zagen dit echter als mogelijkheid om slecht bezig te zijn en te stelen. Dit ook door een gebrek aan werk.

De regering, mensen van de medische wereld en de WHO vertellen ons veel over preventie en controle van Corona. We moeten ons bewust zijn, want onze bewustwording kan ervoor zorgen dat we Corona kunnen verslaan. Hierbij helpt onderwijs erg. We leren over de goede hygiëne maatregelen en geven dit door aan onze studenten. Op de scholen zelf worden er ook andere maatregelen genomen, zo moet iedereen zijn handen desinfecteren en wordt de temperatuur opgenomen. Ook zijn de klassen kleiner gemaakt.

Mamadi

Jos in Gambia

Mamadi
Ik kom van een andere planeet, van een andere kosmos en ik ben zo'n vijftig of honderd jaar terug in de tijd gegaan om een taal te vinden om daarmee te vragen en uiteindelijk te zeggen: waar ik vandaan kom, daar doen we het ongeveer zo, is dat niet wat voor jou? Biedt dat kansen? Brengt dat je ergens? Neemt niet weg dat ik me af en toe stikeenzaam heb gevoeld en regelmatig onbegrepen.

Of het nou gaat om onderwijs (je hoeft niet pal voor de klas te staan en te praten om leren mogelijk te maken, wist je dat?), ondernemen (als je opschrijft wat je iedere maand uitgeeft en verdiend, dan kun je dat bijhouden en dan kun je doelen stellen. Zou dat je motivatie kunnen geven?) of organiseren (als je er nou een goaltje bij bouwt, dan kun je vijf tegen vijf spelen en dat is leuker voor kleine kinderen dan 11 tegen 11, want dan scoren ze meer). Ongevraagd advies, meestal. Dan is het niet gek dat de antwoorden soms uitblijven.

Ik bedenk dat een echte goede voorbereiding misschien wel onmogelijk is voor het werken aan een onderwijsinstelling in Gambia. Het is trial and error. Soms - meestal, eigenlijk - blijkt iets een doorslaand succes, maar het loopt altijd anders dan gedacht.

Mamadi Vreemde ogen dwingen. Nu wil ik niemand ergens toe dwingen, maar als je nieuw bent in een organisatie (laat staan een land), zie je dingen die anderen al niet meer zien. Nou is het de kunst om eerst de context te begrijpen, vervolgens at te wegen of je daar vocaal over wilt worden en als derde hoe je dat dan doet, zonder je respect voor wat dan ook te verliezen. Vervelend verfrissend is het als iemand vraagt: waarom doe je wat je doet?

Jos Hummelen

Metsje en de online les


Nu alle niet noodzakelijke Nederlandse overheid en bekrachtig door Windesheim niet mogelijk zijn hebben we het plan opgevat om het tweede van deel van de intervisie training die gepland stond met Pasen online te verzorgen. De studenten konden hiervoor online inloggen in Google Classroom. Alles was keurig georganiseerd door Omar Badgie . Vol spanning stond ik gereed achter mijn oude lessenaar die ik weer tevoorschijn had gehaald om afwisselend staand en zittend les te kunnen geven.

De studenten druppelden langzaam binnen. Fijn om elkaar weer te ontmoeten en te spreken. Het huiswerk wat ze in de praktijk moesten uitvoeren was helaas niet gelukt doordat ook in Gambia de scholen lange tijd gesloten waren door Corona.

Mijn ervaring met online lesgeven in Nederland is dat de studenten meestal binnen zitten op hun eigen kamer. Hier was dit zelden het geval. Sommige zaten buiten met de oproep tot gebed en de kinderen en buren duidelijk hoorbaar. Anderen zaten binnen maar duidelijk niet alleen en er was de nodige roezemoes. Wat ook lastig was dat het internet te traag was om opgenomen filmpjes te downloaden en bij meerdere studenten viel om de haverklap de verbinding weg. Dit hebben we 90 minuten volgehouden en toen was zowel bij mij als bij hen de rek eruit om te blijven proberen van deze les een succes te maken.

Ik had nog even contact met onze ICT vrijwilliger bij Dohantu, Gerrit Marskamp en hij geeft aan dat het land Gambia behoefte heeft aan kwalitatief goed Internet en capaciteit voor de groep gebruikers die groeit., Daarnaast betrouwbare stroomvoorziening, studenten die geld hebben om te betalen voor het kopen van bytes en voldoende privacy om ongestoord te kunnen werken.

Ik heb in ieder geval concreet kunnen ervaren dat basisvoorwaarden om online te kunnen geven helaas nog onder de maat zijn. Stappen vanuit de overheid zijn gewenst.

Metsje

GamSolar


Voorheen gaven we hier verschillende Gambiaanse recepten om thuis te proberen. De meest bekende Gambiaanse malen zijn inmiddels de revue gepasseerd. Nu wordt dit een ruimte om andere projecten aan te prijzen. Ditmaal valt de beurt aan GamSolar. Een bedrijf in zonnepanelen en meer in Gambia.

De missie van Gamsolar is voor een ontwikkeling zorgen in drie hoofdsectoren: water, elektriciteit en voedsel. Dit doen zij door vooral te investeren in agriculturele irrigatietoepassingen aangedreven door zonne-energie.

Het bedrijf heeft bijna twintig jaar ervaring in Gambia en heeft verschillende experts in dienst. Mocht je op een verantwoorde manier willen investeren, dan is Gamsolar een goede partner.

Wat kunt u doen?


Op dit moment worden er verschillende leerlingen gesponsord. Zij zijn tussen de 5 en 25 jaar en bevinden zich dus op verschillende type scholen. Sommigen zijn net begonnen aan het basisonderwijs, waar anderen bezig zijn met het behalen van een praktijkdiploma of universitaire graad. Wilt u ook helpen, neem dan contact op. Er zijn altijd leerlingen op de wachtlijst die baat hebben bij financiële ondersteuning.

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om net als Jos tijdelijk ervaring op te doen in het Gambiaanse onderwijs. Dit kan in de vorm van een stage, maar ook op ander nivewau van expertise uitwisseling. Heeft u concrete eigenschappen die u graag zou willen delen, neem ook dan contact op.

Als laatste is er altijd ruimte om binnen Dohantu op vastere basis mee te denken over ontwikkelingen. We zitten nooit stil en kunnen alle handen en hersenen gebruiken die er zijn.

klik op de linkjes voor een pdf-variant van oude nieuwsbrieven:
zomer2014,
winter2014,
zomer2015,
winter2015,
zomer2016,
winter2016
zomer2017
winter2017
zomer2018
winter2018
zomer2019
Nieuwsbrief van Nic naar aanleiding van zijn fietstocht is ook hier te vinden.
Corona 2020
zomer2020

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2021 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links