Stichting Dohantu

Waarom Gambia?

Gambia is het kleinste land van het vaste land van Afrika en wordt bijna geheel omringd door Senegal. Het land is arm en heeft eigenlijk geen grote steden. Waarom dan toch naar Gambia gaan?

Het land


Kaart van GambiaGambia is een Engelse kolonie geweest en de meeste inwoners van het land spreken daarom vrij goed Engels. Dit in tegenstelling tot de omliggende landen, die allemaal gekoloniseerd geweest zijn door Frankrijk en daarom Franstalig zijn. In tegenstelling tot veel andere landen in Afrika is Gambia een vrij stabiel land. Ondanks dat het land een dictatuur kent, zijn er sinds de onafhankelijkheid weinig militaire onrusten geweest. Daarmee is het land veilig om te bezoeken. Dit heeft ook te maken met de instelling van de bevolking, die zichzelf en het land graag omschrijft als "The Smiling Coast". Gambianen zijn over het algemeen erg vriendelijk en open en nodigen je graag bij hen thuis uit om zo hun gastvrijheid te delen.

Toeristisch Gambia


Pelikanen

Veel van de reguliere toeristen die naar Gambia komen, komen hier voor de zon. Gambia heeft een subtropisch klimaat waardoor de zon er de hele Nederlandse schijnt. Veel toeristen boeken een all-inclusive vakantie waarbij het niet noodzakelijk is het hotel te verlaten, alleen misschien om naar het strand te gaan. Het land heeft echter veel meer te bieden dan alleen zijn kust en de zon. Zo zijn er mooie natuurparken waar vooral de vogels en de apen een trekpleister zijn. Gambia kent veel markten waar je ondergedompeld wordt in de Gambiaanse cultuur: markten waar de vis net uit zee gevangen is en ter plekke gerookt wordt, markten met handgemaakte souvenirs in veel gevallen van hout, markten waar de lokale bevolking eten koopt. Ook worden er veel trips aangeboden naar het binnenland, een wereld van verschil met de kust. Hier is meer natuur, is de bevolking minder ingesteld op de toeristische markt en leeft meer van inkomsten van de landbouw. Je kunt boottripjes nemen de mangroves is, waar je veel vogels, nijlpaarden en soms zelfs een krokodil kunt zien. Uiteraard moet je tijdens het ontbijt uitkijken dat de apen het niet van je stelen! Ook zijn er een aantal cultureel-historische uitjes, zoals een bezoek aan Kunta Kinte Island (een voormalige doorvoerhaven voor slaven) en Georgetown.

Tips en tricks


Welcom to the Gambia

Hoewel Gambia een veilig land is, blijft het wel een ontwikkelingsland op een ander continent. Daardoor zijn er een aantal zaken die anders werken dan in Nederland. Hieronder enkele dingen die je in je achterhoofd moet houden als je het land bezoekt.

Je kunt prima in zee zwemmen, weinig toeristen maken hier gebruik van omdat er het idee heerst dat de sterke stromingen het te gevaarlijk maken en omdat er maar weinig Gambianen zwemmen. Het klopt inderdaad dat de stroming sterk is en daarom is het onverstandig dieper het water in te gaan dan je kunt staan. Laat je niet leiden door de weinige Gambianen in het water, veel Gambianen kunnen namelijk niet zwemmen. Wanneer zij dieper het water in gaan en door een golf omver geslagen worden, raken ze vaak in paniek waardoor ze het water niet meer in durven. Ondanks dat Gambia en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het water vanuit het verleden ook altijd gevaarlijk geweest, waardoor zwemmen niet iets was wat de bevolking leerde. Voor Nederlanders die een A-diploma hebben is de zee een heerlijke manier om af te koelen.

De zeeDe bevolking van Gambia is voor een groot deel islamitisch. Hier merk je aan de kust vrij weinig van, je mag gewoon in badkleding over het strand en in het hotel lopen, maar veel Gambianen zullen dit niet doen. Wanneer je kleren draagt die je knieën en schouders bedekken zul je als vrouw minder ongewenste aandacht krijgen, omdat je er fatsoenlijker bijloopt. Dit betekent niet dat je niet in korte broek en top mag lopen, maar je zult dan meer benaderd worden als een van de vele blanke toeristen. Wanneer je stage loopt of ander werk verricht is het niet aan te raden in dit soort kleding te lopen, omdat het als enigszins onrespectvol gezien wordt. Het is niet noodzakelijk om een hoofddoek of dergelijke te dragen, veel van de Gambianen doen dit ook niet.

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!



© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links