Stichting Dohantu

Wie zijn wij?

Dohantu is een stichting opgericht in het voorjaar van 2014. Het doel van deze stichting is om wederzijds leren tussen Gambia en Nederland mogelijk te maken. Deze uitwisseling van zowel kennis als goederen vindt plaats om een kennisverrijking voor Gambia, maar ook voor Nederland mogelijk te maken. Om dit te realiseren zijn een aantal vrijwilligers actief. Zij worden hieronder voorgesteld. Als je wilt weten wat Stichting Dohantu allemaal doet, kijk dan vooral ook bij de lopende projecten en werk en stage mogelijkheden, ook kunt in in pdf het beleidsplan en het meest recente jaarverslag lezen voor meer informatie.

Jessica, Voorzitter

Jessica

Er was een wens. Een wens om ervaring op te doen met werken in het buitenland. Suriname om specifieker te zijn. Maar door het enthousiasme en de doortastendheid van Metsje stapte ik op het vliegtuig naar Gambia. En daar ben ik nog steeds blij om.

Samen met de docenten van de islamitische en christelijke afdelingen hebben we een module voor Interreligieuze dialoog opgezet. Om de religieuze tolerantie in de samenleving nog meer te versterken en terug te laten komen in het onderwijs. In een snel veranderende samenleving hopen we zo aankomende leerkrachten en leerlingen een houding mee te geven om zich sterk te houden voor de religieuze vrede die er nu in Gambia is.

Door mijn observaties in het onderwijs heb ik gezien hoeveel kennis Gambianen meekrijgen als leerling en student. Door de vele interviews en gesprekken op scholen, college, religieuze en onderwijskundige instanties heb ik geleerd welke vragen en gedachtengoed belangrijk zijn in mijn leven. Door deel te nemen aan het leven in Gambia heb ik ervaren wat een gemeenschap die dicht bij elkaar betrokken is voor mij doet.

En graag wil ik ook wat voor hen doen. Daar waar het kan. Want vraag naar hulp bij ontwikkeling is er. Mensen hebben plannen. Maar geen geld. Er zijn dromen. Maar hoe creëer je kansen? Samen met anderen in Gambia en Nederland kijk ik graag wat er mogelijk is om elkaar te helpen en om van elkaar te leren. Dohantu biedt daar de ruimte voor.

Meer lezen over mijn kijk op religie, onderwijs en levensbeschouwing in Gambia of Nederland? Lees mijn blog op Blogspot of mijn blog op nieuwwij.nl

Marieke, Secretaris

Marieke

Sinds de start van Dohantu ben ik secretaris van deze mooie stichting. We zijn in de afgelopen tien jaar al ver gekomen. We hebben zeker 100 leerlingen een betere toekomst kunnen geven doordat we hen konden ondersteunen een diploma te halen. Voor mij, en de leerlingen die les hebben van mij, een noodzakelijk kwaad, dat onderwijs. Voor veel gezinnen in Gambia is onderwijs echter geen zekerheid. We weten allemaal dat een goede ontwikkeling begint bij educatie. Daarnaast ondersteunen we ook het dorp Njawarra wanneer we kunnen. Een fijn project voor een eenmalige donatie. Op deze manier kunnen we een dorp in het binnenland helpen hun problemen aan te pakken. Dat dit soms voelt dan pleisters plakken, is een discussie waar we intern nog niet goed uit zijn. Daar kunnen we zeker nog extra hulp bij gebruiken! Helpt u mee?

Meindert, Penningmeester

Als je een keer in Afrika bent geweest, dan laat dat je nooit weer los. Ik ben er drie keer geweest. In Zambia en Zimbabwe en in Zuid-Afrika. In mijn reizen ben ik onder de indruk geraakt van de mensen en de armoede, de mogelijkheden en de ontoereikendheid. Een collega zei ooit: een keer weten, betekent nooit meer niet-weten. Ik wil me niet afkeren van het feit dat wij samen een wereld bewonen. Dat we samen-leven. Ik kan op een voor mij heel simpele manier bijdragen, want ik houd nu eenmaal van cijfers en getallen. Daarom ben ik penningmeester van de stichting Dohantu.

Mamadi

Mamadi

Ik ben Mamadi, een gediplomeerd docent voor de basisschool en heb diploma’s in natuurkunde en kunsten uit Gambia. Op dit moment woon ik in Nederland en werk als een uitvoerder in een fabriek dat voedsel verwerkt. Daarnaast ben ik vrijwilliger en blogger voor Dohantu en ondersteun in de ontwikkeling van Gambia. Ook ben ik mentor voor Nederlandse studenten die naar Gambia willen gaan voor hun stage. Mijn motto: Together we can! Kees en Meindert

Kees

Toen Metsje Krol, die ik al ken vanuit mijn studententijd, een paar jaar geleden vertelde over haar project in Gambia bood ik aan om mee op te trekken. Daardoor verbind ik me met een groep mensen die anders buiten mijn comfortabele leven blijven. Toen we later met ons hele gezin Gambia bezochten heb ik gemerkt hoe leuk en nodig het is om van elkaar te leren. Ik vind het een mooie uitdaging om de komende jaren Dohantu verder uit te bouwen!

Metsje

Metsje

Betrokkenheid, leren en verbinding zijn de woorden die ik hier graag wil noemen. Na drie jaar deels werkzaam te zijn geweest in Gambia kan ik zeggen dat dit woorden zijn waar ik warm voor loop. In de contacten met de Gambianen (studenten en docenten) op het Gambia College. In de begeleiding van de Nederlandse studenten die daar op diverse plekken stage lopen en deze ervaringen in hun verdere leven met zich mee zullen dragen. En in de contacten met de plaatselijke bevolking op het platteland waar we een aantal sociale projecten ondersteunen.

Ook mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn als voor mijn tijd in Gambia en ik wil mij blijven inzetten om wederzijds leren mogelijk te maken op de HBO Instelling Windesheim, in mijn deelname aan Dohantu en in Gambia. Ik ben een onderdeel geworden van mijn extended family in Gambia en deze banden zijn bijzonder!

Zie ook haar blog voor haar ervaringen.

Femke

Op dit moment ben ik bezig met afstuderen aan de PABO. Daarnaast werk ik op een basisschool voor nieuwkomers. Een hele mooie baan die mij de kans biedt om mijn leraarschap te combineren met mijn nieuwsgierigheid naar mensen uit andere culturen. Ik vind het prachtig om te mogen meewerken aan de ontwikkeling van de leerlingen en om elke dag weer van hen te leren.

Het doel van stichting Dohantu om wederzijds leren tussen Gambia en Nederland mogelijk te maken spreekt mij dan ook aan. Ik heb er zin in om hier mijn steentje aan bij te dragen.

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!



© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links