Stichting Dohantu

Jos: duo penotti, twee kleuren in een potti


boten op het strandJe hoeft geen antropoloog te zijn om te zien dat er nogal wat vreemdsoortige duo-penotti stelletjes rondstruinen over de stranden van het altijd vrolijke Gambia. Obese vrouwen met een rode huid en verrookt haar houden de pink vast van een volbloed Madinka strijdheer. Kale mannen die waarschijnlijk net iets te graag BBQ’en met een paar goudgele rakkers, liggen te zonnen naast jonge West-Afrikaanse schoonheidjes, waar ogenschijnlijk bijzonder weinig mis mee is. Als ik één fijngeslepen eigenschap van mezelf moet noemen, is het wel dat ik nauwelijks tijd nodig heb voor een keihard oordeel. Voor een fikse veroordeling zijn hier alle ingrediënten aanwezig. Ik onderdruk de neiging om nee te schudden, het liefst als ik even oogcontact heb met mijn collega-bleekneus.

Op de hoek van de straat waar ik woon staat een klein winkeltje, bestiert door de goedlachse Musa. Hij heeft een brede neus en een zo mogelijk nog bredere mond. Ik mag hem graag, want hij houdt de zaken simpel. Zo zijn al vele onderwerpen gepasseerd. Van Islam tot investeren en van voetbal tot bumsters (want daar gaat het hier over). Wat vindt Musa, een devoot moslim, er eigenlijk van dat zijn land bekend staat om de gespierde mannen die het aanleggen met Westerse vrouwen voor geld. Musa: “But how can you be the judge? You don’t know their stories.”

Man op strandMisschien heeft die vrouw die ik in de intro beschreef wel een pittig verleden van misbruik. Misschien heeft die dikke man die ik eerder beschreef wel altijd achter het net gevist in Duitsland. Mogen zij ook eens? Toevalligerwijs ben ik gezegend met een eeuwigdurende babyface, maar wat mijn ouders er een Picasso van hadden gebrouwen? Zou ik deze optie niet vroeg of laat overwegen? Het is huidhonger dat hen hierheen dreef. Musa: “Maybe they need some attention. Or do you want them to kill themselves?” Een Amsterdam 3 is een Banjul 9, mag ik dat zo zeggen? Musa kijkt mij recht in de ogen aan: “They just want to feel like a human being.”

Plus, hoe doen wij het eigenlijk? Is een betaalde vakantievriendin zoveel slechter dan een korte wip op de Wallen? Zoals elke oplossing voor specifieke probleem, brengt deze oplossing nieuwe problemen met zich mee. Maar ik leer van Musa iets heel essentieels. Hij lacht breeduit en vraagt: “who are you to judge?”

Social Media

Like deze pagina en bezoek ons op Facebook!© 2022 Stichting Dohantu algemene voorwaarden links